2019-08-28 09:17Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Beleco – ett Airbnb för möbler och inredning

20190822_Sebastian Rudenstam och Marie Rudenstam - grundare BelecoSebastian Rudenstam grundare och Marie Rudenstam, vd och grundare av Beleco

Beleco har utvecklat en digital cirkulär marknadsplats där företag kan hyra och återanvända möbler och inredningstjänster. Emissionen på totalt 18 miljoner kronor leds av Almi Invest som investerar 6 miljoner. I emissionen deltar även ett antal privata investerare. Pengarna ska gå till ökad teknikutveckling, marknadsföring och internationell expansion.

Beleco erbjuder en digital marknadsplats där möbeltillverkare hyr ut nya och begagnade designmöbler, främst till företag men även till privatpersoner. Affärsmodellen skapar flexibilitet för kunderna, men hjälper också möbelproducenter att reducera sina CO2-utsläpp genom att produktionen minskar då nyttjandegraden på varje möbel ökar. Bland bolagets kunder finns bland annat Samsung och Sony, liksom medlemmar hos mångmiljardvärderade WeWork som erbjuder flexibla kontorslösningar för företag över hela världen.

  • Med Beleco blir möblerna cirkulära och spinner vidare på den starka trenden inom delningsekonomi. Detta minskar branschens totala CO2-utsläpp och bidrar till en mer hållbar värld, säger Karin Ebbinghaus, Investment Manager på Almi Invests GreenTech-fond. Beleco är ett slags Airbnb för möbler och bidrar till att lösa utmaningar i möbelindustrin gällande återbruk och digitalisering, vilket gör att vi ser stor potential för framgång.

Beleco äger inte möblerna, utan fungerar som mellanhand mellan möbelföretaget och den som hyr. En stor fördel för kunderna är till exempel att de smidigt kan anpassa inredningen i takt med att bolaget växer istället för att köpa nytt, som ett office as a service-koncept. På beleco.com finns redan tusentals möbler och produkter från välkända varumärken och utbudet ökar i snabb takt. Det går även att boka stylister och inredningsarkitekter via plattformen.

  • Jag är väldigt nöjd över att vi nu säkrat kapital för en betydligt snabbare expansion av vår verksamhet, säger Marie Rudenstam, medgrundare och vd för Beleco. Jag är också mycket glad att vi skapat en så bra mix av investerare, med erfarenheter och nätverk från såväl möbelindustrin och eventbranschen som hållbarhet och IT. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med dem för att öka expansionstakten och också börja titta på nya möjliga marknader för oss.

Belecos vd Marie Rudenstam har tidigare varit Nordenchef för El-Giganten och bolaget har ett starkt team som tidigare bland annat arbetat i ledande positioner på Blocket och Kinnarps.

För ytterligare information kontakta
Karin Ebbinghaus, Investment Manager Almi Invests GreenTech-fond, tel 070 339 55 42, mail karin.ebbinghaus@almiinvest.se

Marie Rudenstam, vd och grundare, Beleco, tel 073-842 97 65 mail marie.rudenstam@beleco.com

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076 880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

 


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.