2016-04-04 08:00Pressmeddelande

Almi Invest investerar i virtuell 3D värld som kan hjälpa miljontals strokepatienter

null

Brain Stimulation AB har utvecklat en unik metod för att både diagnosticera och rehabilitera strokepatienter som drabbats av så kallad neglect. Med sin rehabiliteringsprodukt RehAttTM, ett 3D spel som kombinerar neurovetenskap och Virtual Reality med robotik, ska Brain Stimulation hjälpa fler patienter tillbaka till en fungerande vardag. Almi Invest har investerat i Brain Stimulation.

Stroke (hjärninfarkt och hjärnblödning) är den vanligaste orsaken till långvarigt handikapp. Totalt insjuknar ca 16,5 miljoner personer årligen runt om i världen. Ungefär en tredjedel av alla strokepatienter drabbas av neglect, en allvarlig störning som innebär att patienten inte kan se, känna, uppmärksamma, eller kort sagt förstå, vad som sker i halva delen av hans eller hennes omgivning. Idag saknas effektiva metoder för att både diagnosticera och rehabilitera neglect, vilket innebär att de drabbade sällan får den träning och hjälp de behöver.

– Idag vet man att hjärnan är plastisk och har en fantastisk förmåga att reparera sig själv om den tränas intensivt. Detta gäller även om det gått flera år sedan skadan uppkom. Läkningen underlättas om träningen är intensiv, stimulerande och rolig. Det är här VR och gamification kommer in, säger Helena Fordell, grundare av Brain Stimulation och neurolog vid Umeå universitetssjukhus.

Brain Stimulation har utvecklat diagnostik- och rehabiliteringsmetoden RehAttTM, en stimulerande intensivträning för att lära sig söka av omvärlden. Genom att kombinera VR med robotik och en genomtänkt speldesignsom vilar på neurovetenskaplig grund ser man förbättrad uppmärksamhet redan efter 15 timmars träning. Speldesignen kombinerar ett antal metoder för att stimulera hjärnan att skapa nya kopplingar och reparera funktion som skadats av en stroke. RehAtt används och utvärderas på åtta ledande strokerehabiliteringskliniker i Europa och USA.

– Brain Stimulation erbjuder en snabb, enkel och tillförlitlig metod för att screena alla strokepatienter för neglect. Tillsammans med den självständiga egenträningen, som även kommer att kunna ske i hemmiljö, kan kliniker och vårdnadsgivare spara både tid och resurser. Det positiva gensvar som RehAttTM fått hos ledande strokecentra i runt om i världen stärker vår uppfattning om att marknaden behöver Brain Stimulations produkter, säger Lena Fridlund Forsgren, Investment Manager på Almi Invest.

Metoden RehAttTM är utvärderad i en forskningsstudie vid Klinisk Neurovetenskap, Umeå Universitet. Brain Stimulation AB ingår i satsningen Biotech Umeå och Uminova Innovation samt Umeå Biotech Incubators inkubatorprogram.

För ytterligare information kontakta:

Lena Fridlund Forsgren, Investment Manager Almi Invest, +46 70-588 67 49 lena.fridlund.forsgren@almiinvest.se

Pia Keyser , Projektledare Brain Stimulation AB, +46 90- 15 49 76, pia.keyser@ubi.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB. www.almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.