2015-11-18 07:15Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Monivents ansiktsmask för nyfödda

null

Almi Invest investerar 2 miljoner kronor i Göteborgsbolaget Monivent, som utvecklar en utrustning för säkrare behandling av nyfödda som har problem med andningen. I emissionen på totalt 3 miljoner kronor deltar också de befintliga ägarna Chalmers Ventures och privata investerare. Pengarna ska användas till att färdigställa och påbörja försäljningen av en träningsprodukt.

Mellan tre och sex procent av alla nyfödda barn har problem med andningen vid födseln och behöver hjälp att andas, vilket sker med manuell ventilering. Sjukvården saknar idag bra hjälpmedel för att kunna utvärdera att en effektiv och skonsam behandling ges trots att en felaktig andningshjälp ökar risken för flera allvarliga och bestående skador.

Monivents lösning är en specialdesignad ansiktsmask som, med hjälp av en integrerad sensormodul, mäter luftflödet till och från barnet under behandlingen. Genom kontinuerlig återkoppling hjälper den personalen att ge barnet manuell ventilering med rätt mängd luft baserat på barnets vikt. På så sätt minskar man risken för bestående skador på barnets lungor.

Utrustningen är ett komplement till existerande utrustning, som används för att tvinga luft ner i barnets lungor. Lösningen bygger på trådlös dataöverföring och smarta tekniska lösningar för bästa användarvänlighet och minimal inverkan på dagens rutiner. Tänkta kunder är förlossnings- och neonatalavdelningar världen över.

- Detta är en ny innovation med en tydlig patientnytta som kan bidra till ökad hälsa med mindre omfattande och färre skador till följd av en säkrare ventilering av nyfödda, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager på Almi Invest. Den är också bra för sjukvårdspersonalen, som får en tydlig återkoppling på att de ger rätt mängd luft.

Monivent planerar att lansera sin första produkt inom ett år. Till en början blir det en träningsprodukt, en mask och en monitoreringsskärm som vårdpersonalen kan använda vid simulerad ventilering på en docka för att lära sig metoden och få direkt feedback.

- Vi är mycket glada över att ha fått in en erfaren investerare som Almi Invest, säger Monivents vd Maria Gustafsson. Nu kan vi ta nästa steg i utvecklingen av vår produkt. Vi vet att den fyller ett stort behov och att det finns ett stort intresse, eftersom det i dagsläget inte finns något enkelt och användarvänligt sätt att mäta volymen luft som barnet får.

För ytterligare information kontakta:

Maria Gustafsson, vd Monivent, tel 073-800 43 55, mail: maria@monivent.se

Patrik Sjöstrand, Investment Manager Almi Invest, tel 0709-469 665, mail: patrik.sjostrand@almi.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail: maria.kessling@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala fondbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.