2018-12-12 11:44Pressmeddelande

Almi Invest investerar 7,5 miljoner i revolutionerande water tech-bolaget Altered

Almi Invest investerar 7,5 miljoner kronor i Altered, som utvecklar extremsparande kranar som kan minska användningen av vatten med upp till 98%. I emissionen om totalt 16,2 miljoner kronor deltar även Fredrik Österbergs Fros Ventures och privata investerare. Kapitalet kommer att användas till att skala upp produktion, driva försäljning och till etablering på ett antal nya marknader.

Altered har utvecklat en patentsökt lösning som omvandlar vattenstrålen i en kran till en duschliknande dimma. Genom att dela upp vattnet i miljoner små droppar används vattnet på ett mycket mer effektivt sätt och gör det möjligt att tvätta händerna med endast 2% av vattnet som skulle gå åt med en vanlig kran. Den första produkten, Altered Nozzle, kan enkelt installeras i befintliga kranar och förvandlar dem till extremsparande kranar. Kranmunstycket har även ett vred som ger tillgång till ett starkare vattenflöde, för att kunna t.ex. fylla en kastrull eller ett glas med vatten.

- Besparing av vatten är en global angelägenhet. På grund av föroreningar, klimatförändringar och överbefolkning är vatten en bristvara på allt fler platser. Altereds disruptiva teknik har potentialen att effektivt minska både vattenkonsumtion och mängden energi som används till uppvärmning av vatten. På kort tid har bolaget skapat samarbeten med stora, globala aktörer som IKEA och Unilever och vi ser mycket stor potential i deras förmåga skapa betydande CO2-besparingar, säger Karin Ebbinghaus, investeringsansvarig på Almi Invests GreenTech-fond.

-Det viktigaste när vi letat investerare är att hitta partners som vi litar på och har en bra relation till, som kan bidra till vår globala tillväxt med erfarenheter och nätverk och – inte minst – som delar vår mission om att snabbt kunna göra en kraftig positiv skillnad vad gäller vattenbrist och CO2-utsläpp. Det har vi hittat i Almi Invests GreenTech-fond. Vi ser nu väldigt positivt på att tillsammans arbeta för att lansera våra produkter globalt under de kommande åren, säger Johan Nihlén, VD och medgrundare på Altered.

Innovationsprofessorn Kaj Mickos är hjärnan bakom den patentansökta vattenbesparande tekniken. En vidareutveckling av bolagets teknik möjliggör vattenbesparingar även på sensorkranar i publika miljöer och härnäst är siktet inställt på duschar.

Bolaget har tidigare genomfört en framgångsrik Kickstarterkampanj och tilldelats utmärkelsen WWF Climate Solver Award, som ett av de bolag WWF räknar kan ha störst positiv påverkan på klimatfrågan vid en bred spridning. Kapitalet från rundan kommer att användas till skala upp produktion för att möta en global efterfrågan på företagets produkter, driva försäljning och till etablering på ett antal nya marknader.

För ytterligare information kontakta 
Karin Ebbinghaus, Investment Manager Almi Invest, tel 070 3395542, mail karin.ebbinghaus@almiinvest.se 
Jonas Nihlén, VD Altered, tel 0736 61 80 22, mail johan@alteredcompany.com 
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.