2019-05-28 16:47Pressmeddelande

Sigrid Therapeutics och MIPS fick pris på Almi Invest Seed Day

Sana Alajmovic, vd på Sigrid TherapeuticsSana Alajmovic, vd på Sigrid Therapeutics, vann Årets Pitch på Almi Invest Seed Day.

Sigrid Therapeutics och MIPS prisbelönades på tioårsjubilerade Almi Invests välbesökta event Almi Invest Seed Day, som ägde rum på Nalen i Stockholm den 28 maj. Nära 300 personer, främst investerare och entreprenörer, deltog i evenemanget där Jacob De Geer grundare iZettle, Emil Eifrem grundare av världsledande grafdatabasbolaget Neo4j och Peter Halldin grundare av mångmiljardbolaget MIPS stod på talarlistan.

Almi Invest, Sveriges mest aktiva investerare, firade 10-årsjubileum på Almi Invest Seed Day den 28 maj. På 10 år har Almi Invest investerat ca 2,5 miljarder kronor i 660 startups, varit ägare i 73 bolag som listats på börsen och attraherat hela 12 miljarder från investerare till Almi Invests portföljbolag.

På Almi Invest Seed Day avhandlades också aktuella frågor som hur attrahera, utveckla och behålla talanger i techbolag med bland andra Katarina Berg på Spotify, Petra Weslien på Truecaller, Lars Videnros Almi Invest och Malcolm Burenstam på Alva Labs. En annan panel med Susanna Campbell på Norrsken, Andreas Jacobsen på Blue, Giovanni Fili på Exeger och Markus Hökfelt på Almi Invest diskuterade den högaktuella investeringstrenden Save The World Tech.

Det delades även ut två priser: ett till Årets Pitch, som gick till diabetesbolaget Sigrid Therapeutics och ett till Årets Exit, som gick till hjälmsäkerhetsbolaget MIPS.

Sigrid Therapeutics vd Sana Alajmovic vann Årets Pitch i konkurrens med tio andra heta startups ur Almi Invests portfölj. Sigrid har utvecklat en ny medicinteknisk produkt, som kan förebygga att människor i riskzonen utvecklar typ 2-diabetes. Produkten ska lanseras 2022 och bolaget planerar att ta in 70 miljoner kr i år.

Jag är hedrad och stolt över priset och Almi Invests investering till Sigrid från dag ett, säger Sana Alajmovic. Jag är glad att vårt budskap om att förhindra sjukdom mottogs så väl både av juryn och av publiken. Diabetes är både en folksjukdom och en olycka i slow motion. Vi måste börja jobba mer förebyggande och det är där vår produkt kommer in.

Priset för Årets Exit gick till MIPS, ett numera börsnoterat mångmiljardbolag med ett avancerat säkerhetssystem för hjälmar, där Almi Invest investerade redan 2009. Almi Invests innehav har sålts i omgångar de senaste åren. Den sista delen såldes över börs 2018.

Med en världsledande innovation har bolaget attraherat globala kunder och har idag ett börsvärde på 4,5 miljarder. MIPS tar hjälmsäkerhet till en helt ny nivå och skyddar vår viktigaste kroppsdel hjärnan. Stort tack för nio år som delägare, skrev Almi Invest i motiveringen.

Att HealthCap och Almi Invest trodde på oss så tidigt har varit helt avgörande för att vi är där vi är idag, säger Peter Halldin, grundare och CTO på MIPS, som tog emot priset av Almi Invests vd Mikael Karlsson.

- MIPS blev en lyckad investering för oss, säger Mikael Karlsson. Men inte nog med det - bolagets stora genomslag på hjälmmarknaden medför ökad säkerhet för miljontals människor. Det är mycket glädjande att ha fått vara med som tidig investerare i detta succébolag.

Pitchtävlingen genomfördes inför en namnkunnig jury med Sophia Bendz på Atomico, Johan Brenner på Creandum, Christoffer Norman på Northzone, Linus Dagh på Inventure och Kerstin Cooley på Brightly Ventures. Juryn valde ut de två bolag som fick gå till final. Det slutliga avgörandet fälldes av publiken.


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.