2015-03-20 07:15Pressmeddelande

Almi Invest får ny fondchef i Stockholm

null

Johan Crona har utsetts till Fund Manager för Stockholmsfonden. Han har tidigare haft rollen som Investment Manager på Almi Invest sedan 2010. Sin kompetens och erfarenhet har han byggt upp från en rad olika ledande befattningar, både som företagsledare, investerare och entreprenör.

– Uppdraget att leda Almi Invests Stockholmsfond känns både kul, spännande och utmanande på flera sätt. Att få vara med och bidra till att nya bolag växer fram, det är en lika viktig som stimulerande uppgift, säger Johan Crona som tillträdde sin nya tjänst i mars. Stockholmsfonden är en av Almi Invests 8 regionala fonder.

Förutom en karriär som investerare kan Johan också lägga en gedigen ledarskapsutbildning till sin meritförteckning, inte bara i rollen som vd men även som reservofficer i armén. Hans entreprenörserfarenhet kommer från bland annat IT- och försvarsindustrin. Till detta ska adderas en högskoleutbildning inom företagsekonomi och IT.

Grundade företaget Protaurius

Johan Crona har även ett förflutet som systemutvecklare där han var medgrundare till ett konsultföretag inom den nischen. 2006 var Johan med och grundade företaget Protaurius AB där han också var vd. I företaget var han bland annat ansvarig för kommersialisering av ett nytt patentskyddat skottsäkert material som var en avknoppning från försvarsindustrin i Karlsborg. 2013 förvärvades Protaurius av Saab. Därefter har Johans karriär alltmer inriktats mot investerings- och rådgivningsverksamhet med fokus på finansiering och rådgivning till start-ups.

Reste 1:a Västmanlandsfonden

Som vd och operativt ansvarig för lanseringen av det regionala riskkapitalbolaget, 1:a Västmanlandsfonden AB, ansvarade Johan för att resa fondens investeringskapital från privata, institutionella och offentliga aktörer. Efter genomförd fondresning övergick arbetet till investeringsverksamhet såsom analys av investeringspropåer, förhandling om investeringsstruktur och presentation för styrelse/investeringskommitté. Så när han 2010 började som Investment Manager på Almi Invest så var det välkända arbetsuppgifter som väntade. På Almi Invest har han genomfört 10 egna investeringar och portföljen inrymmer flera spännande företag som t ex Sprinkle, TelliQ, Auddly, Billhop och Zoomability.

För ytterligare information kontakta:

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Johan Crona, Fond Manager för Stockholmsfonden, Almi Invest +46 73-984 31 35 johan.crona@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk, möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och har ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.