2020-11-12 12:05Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Wheelscanning som gör däckhotell digitala

Almi Invest investerar 2,5 miljoner kronor i Värnamobolaget Wheelscanning, som utvecklar en produkt för digitalisering och automatisering av däckhotellsbranschen. I emissionen på totalt fem miljoner kronor deltar också den befintliga ägaren Saab Ventures och privata investerare. Pengarna ska gå till fortsatt produktutveckling.

Att ha tillräckligt mönsterdjup på bildäcken är en viktig trafiksäkerhetsfråga. Idag mäts detta oftast manuellt, vilket tar tid och ger otillförlitliga resultat. Detta vill nystartade Wheelscanning råda bot på genom sin produkt för effektiv, helautomatiserad mätning av mönsterdjup på däck.

Wheelscannings teknik bygger på Saabs stereokamera, där däckdjupet mäts snabbt och effektivt med mycket hög tillförlitlighet. Detta oavsett däckets tillstånd i form av slitage, väta och smuts.

Informationen integreras sedan i däckhotellets eget affärssystem. Produkten skapar därmed kostnadsbesparingar samt försäljningsmervärde och förbättrad kundservice för däckhotell och ökad transparens och informationstillförlitlighet för däckhotellets kunder.

-  Wheelscannings teknik och kvalitet revolutionerar däckhotellsmarknaden och gör den digital, säger Tarja zu dem Berge, Fund Manager på Almi Invest. Produkten är testad och potentiella kunder har visat stort intresse, varför vi ser goda möjligheter för bolaget att lyckas på en växande marknad.

Bolaget arbetar även med att, med samma teknologi, kombinerat med machine learning, ta fram en produkt för fälganalys samt automatiserad avläsning av däckfabrikat och dimension.

-  Vi är väldigt glada över att ha fått in Almi Invest som ny investerare, säger Carl Holmander, Commercial Director Wheelscanning. Med dem och Saab ombord kommer vi nu att kunna ta nästa steg i vår utveckling och påbörja lansering på marknaden.


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen och delfinansierat av EUs strukturfonder.