2015-09-24 07:15Pressmeddelande

Almi Invest investerar i NOAQs översvämningsskydd

null

Almi Invest investerar drygt 1 miljon kr i NOAQ Flood Protection, ett Hudiksvallsbaserat bolag som utvecklar en ny typ av skydd mot översvämningar. I emissionen på totalt 1,6 miljoner kr deltar också befintliga ägare. Pengarna ska användas till vidareutveckling av skyddet.

Traditionellt används sandsäckar som skydd mot översvämningar, men de är ineffektiva och otympliga att hantera. NOAQ har redan en produkt – ett uppblåsbart översvämningsskydd – som sedan ett par år säljs av återförsäljare i 12 länder runt om i världen.

Nu har bolaget utvecklat en helt ny typ av mobil skyddsvall i form av en barriär av hårdplast. Den är tålig, lätt att montera, lätt att transportera och kan återanvändas.

Båda NOAQs översvämningsskydd – den uppblåsbara Tubvallen och nya Boxvallen av plast - bygger på samma ”bokstödsprincip”. Det innebär att det är vattnets egen tyngd som stabiliserar konstruktionen, på samma sätt som böckernas tyngd stabiliserar ett vanligt bokstöd. Härigenom har själva konstruktionen kunnat göras extremt lätt. En boxvall väger mindre än 0,5 procent av en klassisk sandsäcksvall men har samma dämningskapacitet.

  • Boxvallen är en unik svensk produkt och ett stort steg framåt inom översvämningsskydd, säger Isabelle Waldenström, investment manager på Almi Invest. Vi ser ett ökande behov av översvämningsskydd i takt med klimatförändringar och fler översvämningar. Här är NOAQ väl positionerat då man kan erbjuda olika slags skydd för olika typer av översvämningssituationer.

Den potentiella marknaden är stor då översvämningar för med sig stora kostnader. I en aktuell studie från WRI (World Resources Institute) beräknas världens översvämningar årligen kosta motsvarande 825 miljarder kronor, en siffra som 2030 förväntas ha stigit till 4 500 miljarder kronor.

- Med kapitaltillskottet från Almi Invest får vi möjlighet att ta nästa steg i utvecklingen av Boxvallen, säger Sigurd Melin, vd NOAQ. Vi kommer också att söka oss till fler marknader, bland annat USA.

Mer information lämnas av

Sigurd Melin, vd NOAQ, tel 070-333 01 40, Sigurd@noaq.com

Isabelle Waldenström, Investment Manager Almi Invest, tel 070-875 89 34, isabelle.waldenstrom@almi.se

Maria Kessling, Kommunikationschef Almi Invest, tel 0768-808810, maria.kessling@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet via 8 regionala fonder. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB. www.almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.