2017-06-21 09:35Pressmeddelande

Almi Invest investerar i rymdteknik för bättre luft

null

Almi Invest investerar i Västeråsbaserade Sally R, ett bolag som använder teknik från rymdstationer för att få bättre inomhusklimat till lägre energiåtgång i byggnader. I emissionen deltar även privata investerare. Bolaget ska använda pengarna till att få fram en färdig produkt samt till att starta försäljning.

Sally R, som grundades 2016, utvecklar ett nytt system för klimathantering i fastigheter. Genom att kombinera teknik för slutna system för rymdstationer med egenutvecklad teknik, kan Sally R erbjuda en luftrenare som ger renare och bättre luft med minsta möjliga energiförbrukning.

Idag tar klimatsystemen in luft utifrån och skickar sedan ut överskottet. Detta kräver mycket energi, eftersom utomhusluft måste filtreras, värmas eller kylas beroende på villkoren utomhus. I rymden finns ingen utomhusluft och där måste luften behandlas och återcirkuleras.

Sally R:s algoritm kombinerar de båda systemen och avgör hur mycket luft som ska tas utifrån, hur mycket som ska återcirkuleras och hur mycket som ska rengöras med rymdtekniken.

Detta är en stor förbättring jämfört med dagens system, där man måste välja mellan luftkvalitet och energibesparing. Om man sänker ventilationen spar man energi, men får sämre luft. Satsar man däremot på renare luft, som i en operationssal, drar det mera energi.

Med Sally Rs lösning får man både och.

- Med tanke på att byggnader står för 1/3 av världens energiförbrukning ser vi stor potential för bolaget, säger Jenny Jansson, investment manager på Almi Invest. Sally R har ett mycket bra team och en spännande produkt för en växande marknad, som kräver lägre energiförbrukning.

Bolaget ska nu söka patent och ta fram en första, säljbar version av produkten.

- Med denna investering får vi möjlighet att ta nästa steg, säger Sally R:s vd och grundare Viktor Kjellberg. Luftföroreningarna i världen är ju ett stort problem och där hoppas vi kunna göra skillnad.


För ytterligare information kontakta:

Jenny Jansson, Investment Manager, Almi Invest, tel 070 354 61 44, jenny.jansson@almiinvest.se
Viktor Kjellberg, vd Sally R, tel 073-553 55 77, viktor.kjellberg@sally-r.com
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.