2021-06-07 07:35Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Suturions kirurgiska symaskin

Almi Invest investerar fyra miljoner kronor i Suturion, som utvecklar en symaskin för suturering efter öppen bukkirurgi. I den totala emissionen på 14 miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska användas till produkt- och marknadsutveckling fram till den första kliniska prövningen.

Vid bukoperationer idag syr kirurgen ihop buken manuellt. I alltför många fall håller denna förslutning inte tillräckligt hög kvalitet, vilket leder till sårrupturer, bråck och infektioner.

Nu vill Lundabaserade Suturion råda bot på detta problem genom sin kirurgiska symaskin, som producerar en standardiserad söm för bukförslutning. Detta hjälper kirurgen att sy ihop bukhålan snabbare och med hög kvalitet, vilket förväntas leda till minskat patientlidande och lägre kostnader för sårrelaterade komplikationer.

Symaskinen skyddar också läkare och sköterskor från stickskador, vilket annars innebär en risk att drabbas av blodsmitta såsom HIV och hepatit C.

Symaskinen är ett handdrivet engångsverktyg som för en nål mellan sina käftar och kan på så sätt sy en fortlöpande söm i vävnaden. Symaskinen används i slutet på en operation när det är dags att sy ihop buken och hjälper kirurgen att positionera stygnen korrekt.

-  Suturions symaskin är en unik produkt med stor marknadspotential, säger Anna Gisselsson, Investment Manager Almi Invest. Idag får i snitt en av 10 patienter ärrbråck efter en bukoperation bland annat på grund av att såret inte sytts ihop tillräckligt bra. Med Suturions symaskin kan detta undvikas och både lidande och kostnader minskar.

Suturion, som grundades 2018, befinner sig fortfarande i en preklinisk fas, med tre prekliniska studier genomförda.

-  Tack vare denna investering kan vi ta nästa steg i vår utveckling och påbörja en klinisk utvärdering, säger Gabriel Börner, vd Suturion. Därefter planerar vi en introduktion på marknaden inom två till tre år.

Närmast är dock planen att rekrytera en ny vd med starkt kommersiellt driv som ska etablera partnersamarbete och bygga upp en marknadsorganisation.


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen och delfinansierat av EUs strukturfonder.