2021-01-20 08:15Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Profundus unika ögonbottenkamera

Profundus vd Åsa LindströmProfundus vd Åsa Lindström

Almi Invest investerar två miljoner kronor i medtechbolaget Profundus, vars ögonbottenkamera baserad på en unik kombination av astronomi och ögonforskning möjliggör tidigare diagnostik av en rad sjukdomar. I emissionen på totalt 8,4 miljoner kronor deltar också GU Ventures, GOBIA Enterprises, Paginera Invest och ett antal privata investerare. Pengarna ska användas till fortsatt produktutveckling och pilotförsäljning.

 Undersökningar av ögonbotten med kamera är ett viktigt verktyg för diagnos av en rad sjukdomar och för forskning kring nya behandlingsmetoder. Det finns hundratals sjukdomar som kan uppstå i eller ge symptom på näthinnan, till exempel diabetes, gula fläcken, grön starr och Retinitis pigmentosa, vilket årligen drabbar hundratals miljoner människor runt om i världen.

 Med traditionella ögonbottenkameror får man en översiktsbild med låg upplösning, vilket gör det svårt att se de allra minsta detaljerna i näthinnan. Kamerorna klarar inte av att ta bilder som är tillräckligt skarpa för att upptäcka viktiga avvikelser i ögat.

Göteborgsbaserade Profundus löser detta problem med sin nya ögonbottenkamera, byggd på så kallad Adaptiv Optik, en teknik som normalt används i markbundna rymdteleskop. Att titta ut i rymden med alla störningar som existerar mellan teleskopet och föremålet för beskådning påminner om att titta in grumlig ögonglob. Tekniken korrigerar för det som kommer i vägen så att bilden blir skarpare.

  • Med Profundus system med dynamiska speglar, sensorer och mjukvara går det att zooma in i ögat hela vägen ner på cellnivå. Detta skapar möjligheter till tidig upptäckt av sjukdomar samt möjliggör helt ny forskning på ögat, säger Louise Warme, Investment Manager på Almi Invest. Bolagets innovation är överlägsen det som finns på marknaden idag och kan producera bilder med upp till 50 gånger bättre upplösning än närmaste konkurrent. I potentialen ligger stora uppsidor för mänsklighetens hälsa samt en god avkastning på investerat kapital

Profundus kamera finns idag endast i en fungerande prototypversion. Det som främst kvarstår att utveckla är användarvänligheten, industridesign och live-bilder.

  • Tack vare denna investering kan vi ta nästa steg i vår utveckling och ta fram en ny prototyp och påbörja försäljningen, säger Åsa Lindström, vd Profundus,


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen och delfinansierat av EUs strukturfonder.