2015-05-19 19:29Pressmeddelande

Gleechi vinner Årets SuperStartup 2015 och 250 000 kr av Almi Invest

null

Idag offentliggjordes Årets SuperStartup 2015 där 71 bolag tävlade om att vinna titeln och få en direktinvestering på en kvarts miljon. Fem bolag gick vidare till pitchfinal. Direkt på plats, på Veckans Affärers event Kapitaldagen i Stockholm, gav Almi Invest en direktinvestering på 250 000 kronor till vinnande bolaget Gleechi.

Motivering till priset Årets SuperStartup: Bolaget har skapat den första mjukvarulösningen som gör det enkelt att animera händer och har redan lockat intresse hos en av världens största spelutvecklare. Låt oss få unika och helt nya upplevelser inom spel, film och virtual reality genom standardlösningen för varje animerad hand.

Det är svårt att animera händer och Gleechi har mött en stor efterfrågan hos stora aktörer inom spel- och animationsindustrin samt virtual reality. Bolaget är en av de första spelarna i branschen som har hittat en unik lösning baserad bl a på forskning inom datorseende och robotik. Teamet består av en hacker, en hipster och en hustler, enligt bolaget. Personerna bakom innovationen är Jakob Johansson, vd, Kai Hübner, chief technology officer och Dan Song, medgrundare.

    - Det känns magiskt! Det var riktigt imponerande konkurrens idag bland de pitchande bolagen och vi trodde verkligen inte att vi skulle vinna. Våra kunder fattar problemet, men många andra förstår inte varför det behövs en lösning för animation av händer. Förutom i virtual reality och spel kan vår teknik användas i bl. a rehabilitering för strokerehabilitering och virtuell träning av operationer. Pengarna kommer att användas till att göra produkten helt skalbar under 2016, säger Jakob Johansson.

Årets SuperStartup är en tävling anordnad av Veckans Affärer och Almi Invest. Bolagen fick nominera sig genom att skicka in en videopitch. Priset på 250 000 kronor delades ut på Kapitaldagens scen av Almi Invests vd Mikael Karlsson.

     - Tillgång till riskkapital är en viktig pusselbit för att unga tillväxtbolag ska kunna expandera och blir stora. Syftet med tävlingen är att ta tempen på den tidiga startupscenen och hitta landets kommande nya succébolag, oberoende av bransch. Framförallt tittar vi på om bolaget har ett starkt team med en innovativ skalbar affärsidé som kan förändra sin bransch eller skapa en ny marknad, säger Maria Kessling, Kommunikationschef på Almi Invest och en av jurymedlemmarna i Årets SuperStartup 2015.

Övriga fyra nominerade bolag som gick till pitchfinal var:

Codarica (Stockholm, 5 anställda)
"Codarica syftar till att utveckla underhållande spel som lär ut olika aspekter av teknologi till barn i en ung ålder. Programmering är framtidens språk och vi tror på att fånga barns tekniska intresse så tidigt som möjligt. Att skaffa sig ett intresse för teknik är inte bara viktigt för samhällets framgång och ekonomi, att förstå teknik utökar vår hjärnas sätt att se på saker och ting, vilket i sin tur leder till mer innovation i samhället."

Erghis Technologies (Lund, 4 anställda)
"Erghis utvecklar ett universellt användargränssnitt för kontaktlös interaktion. Den patentsökta mjukvaran omvandlar signaler från djupsensor till ett system av fördefinierade rörelser, designade för att underlätta för användaren att utföra komplexa uppgifter."

Peppy Pals (Stockholm, 9 anställda)
"Peppy Pals vill äga segmentet EQ för barn i världen genom fysiska och digitala produkter. Peppy Pals betyder peppande vänner och är en serie mobila spel och barnböcker om fem djurvänner, deras vänskap, känslor och dagliga äventyr. Spelen är baserade på kunskapen om emotionell intelligens och har utvecklats med hjälp av forskare, psykologer och inte minst barnen själva."

Soundtrap (Stockholm, 10 anställda)
"Med Soundtrap skapar man och spelar in musik tillsammans online, direkt i webbläsaren på sin dator, surfplatta eller mobil. Dagens krångliga verktyg stänger ute många musiker och låtskrivare. Soundtrap är enkelt. Vi stöder pc, Mac, Chromebook, iOS och Android. Öppna bara en browser och börja spela in med vännerna - som Google Docs för musik."

Läs mer om Årets SuperStartup Gleechi här: www.gleechi.com

För ytterligare information kontakta:

Jakob Johansson, vd, Gleechi, tel +46 -73 444 19 40 jakob.johansson@gleechi.com

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.