2015-11-10 07:15Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Emeriti Pharmas rosaceamedicin

null

Almi Invest investerar drygt två miljoner kronor i Göteborgsbolaget Emeriti Pharma, som utvecklar en helt ny behandling mot hudsjukdomen rosacea. Pengarna ska gå till att utveckla en kräm som innehåller den aktiva läkemedelssubstansen EP0003 för att användas i en första klinisk studie, så kallad Fas 1.

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som angriper centrala delar av ansiktet med rodnad och ibland acneliknande förändringar som följd. Sjukdomen är vanlig och drabbar främst ljushyade människor i norra Europa, Nordamerika och Australien. De drabbade upplever en försämrad livskvalité.

Idag behandlas rosacea över lång tid med olika krämer eller antibiotikatabletter. Behandlingen är dock inte så effektiv, det tar lång tid att se resultat och sjukdomen kommer ofta tillbaka efter avslutad behandling.

  • Det finns således ett stort medicinskt behov av nya läkemedel som verkar snabbare och har en bättre effekt och som ett resultat av detta minskar användningen av antibiotika, säger Charlotta Gummesson, Investment Manager på Almi Invest. Detta i kombination med ett mycket erfaret och kompetent forskarteam ger Emeriti Pharmas projekt potential att lyckas.

Emeritis lösning på problemet är EP0003, en patenterad molekyl som specifikt hämmar ett kritiskt enzym involverat i utvecklingen av sjukdomen. Detta är ett helt nytt koncept för behandling av rosacea.

Projektet befinner sig fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede, men tester som har gjorts visar att EP0003 är mycket potent och har bra egenskaper för att penetrera huden.

  • Vi är väldigt glada över att ha fått in Almi Invest som partner i den fortsatta utvecklingen av EP0003, säger Emeriti Pharmas vd David Gustafsson. Med deras kapital och kompetens kommer vi att kunna ta nästa steg i utvecklingen av vårt läkemedel, och förhoppningsvis visa att det fungerar bättre och verkar snabbare än dagens behandlingar.

Emeriti Pharma har sitt ursprung i forskning på AstraZeneca i Göteborg. De fyra grundarna är styrelseordförande Björn Wallmark, vd David Gustafsson och kemisterna Tomas Fex och Bengt Olsson. De har alla en lång forskarerfarenhet från läkemedelsindustrin. Emeriti Pharma har laboratorium och kontor i det nya konceptet AstraZenacas BioVenture Hub beläget inom AstraZenecas lokaler i Mölndal men coachas av Sahlgrenska Science Park.

För ytterligare information kontakta:

David Gustafsson, vd Emeriti Pharma, tel 070-695 15 34,

david.gustafsson@emeritipharma.se

Charlotta Gummesson, Investment Manager Almi Invest, tel 070-576 52 21, Charlotta.gummesson@almiinvest.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala fondbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.

www.almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.