2020-06-26 08:15Pressmeddelande

6,5 miljoner till BeammWave som utvecklar ny teknologi för 5G-applikationer

BeammWave

Almi Invest investerar 2,8 miljoner kronor i Lundabaserade techbolaget BeammWave som utvecklar en unik antennteknologi för 5G, framförallt avsedd för mobiltelefoner och IoT-utrustning. I emissionen på 6,5 miljoner kronor deltar även LU Holding och affärsänglar, däribland Thomas Rex med bakgrund i Ericsson, Fingerprint Cards och Acconeer.

Bolaget BeammWave utvecklar en unik och patenterad lösning för de högsta frekvensbanden inom 5G som bidrar till snabbare och mer effektiv trådlös kommunikation. Bolagets innovativa teknologi revolutionerar användningen av beamforming (lobformning) i mobila enheter och den högsta frekvensen av mikrovågor, så kallad mmWave. BeammWave har utvecklat en unik funktionsuppdelning där man kombinerar antenn med delar av radion vilket möjliggör en överlägsen prestanda och stor frihet för telefontillverkarna när det gäller antennplacering.

 - Framtidens telekommunikation med 5G och Internet of things (IoT) kräver höga överföringshastigheter och låg energiförbrukning, vilket BeammWaves innovativa teknologi kan bidra till på ett kostnadseffektivt sätt, säger Marcus Skärbäck, Investment Manager på Almi Invest.

Det finns för närvarande 8 miljarder mobilabonnemang världen över, som förbrukar mer än 100 exabyte data varje månad (2019). Redan idag börjar radiospektrumet att nå sin maxkapacitet och den ökande frekvensanvändningen och behovet av datakapacitet gör det särskilt angeläget att det begränsade utrymmet utnyttjas effektivt. Marknaden för 5Gs höga band etableras just nu i framförallt Nordamerika och Asien där mmWave-spektrumet auktioneras ut till höga priser och nätuppbyggnaden pågår för fullt. Flera nordamerikanska operatörer har redan ett flertal telefonmodeller till försäljning men den verkliga massmarknaden där ”alla" telefoner är 5G och kapabla att nyttja dessa höga frekvenser ligger 3-4 år bort.  

- Genom investeringen har vi nu möjlighet att ta tydliga steg mot färdig produkt. För användning av flertalet kommande 5G-applikationer i mobila enheter krävs ny teknologi som vi nu ska leverera. Det är väldigt roligt att vi lyckats samla så mycket teknisk och kommersiell kompetens till bolaget, säger Stefan Svedberg, vd i BeammWave.

Fredrik Rosenqvist, med bakgrund i både Saab Ventures och E.ON, tar nu rollen som ordförande och Bengt Lindoff, Sveriges mest produktiva uppfinnare och på listan över världens mest produktiva uppfinnare med över 1800 godkända patent, tar en mer operativ roll som Chief Systems Architect i bolaget.

 

För ytterligare information kontakta

Marcus Skärbäck, Investment Manager Almi Invest, tel 070 914 5159 mail marcus.skarback@almiinvest.se

Stefan Svedberg, vd BeammWave, tel 070 510 60 80, mail stefan@beammwave.com

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076 880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3,5 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen och delfinansierat av EUs strukturfonder.