2020-06-18 09:02Pressmeddelande

Almi Invest investerar i musictech-bolaget Corite – låter fans investera direkt i sin favoritmusik

Mattias Tengblad och Emil Angervall, grundare Corite.Mattias Tengblad och Emil Angervall, grundare Corite.

Almi Invest investerar 1,5 miljoner kronor i Corite som gör det möjligt för vem som helst att investera i nya låtar. I emissionen på 6 miljoner deltar även Tagehus och Charles Adams som jobbat med att finansiera Barack Obamas presidentvalskampanj. Bolaget har flera kända delägare sedan tidigare, däribland artisten Danny Saucedo.

Mängden streamad musik ökar explosionsartat. Varje dag släpps det 40 000 nya låtar via plattformar som Spotify, så det blir allt svårare för artister att nå ut i bruset. Genom Corite kan artister visa upp och marknadsföra sin nya musik samt resa kapital genom att låta fansen investera direkt i deras nya låtar. Pengar som artisterna sedan kan använda för att promota sina låtar. Fansen får sedan ta del av de streamingintäkter som genereras under ett års tid. Det blir ett sätt för artisterna att engagera sina fans och ge dem incitament att lyssna på och sprida deras musik.

Tjänsten lanserades i oktober 2019 och hittills har 40 kampanjer genomförts med svenska artister. Bland annat med rapparen Frej Larsson där fans gavs möjlighet att investera i låten Kingen.

- Dagens upplägg med skivbolag är inte anpassad för den digitala musikindustrin. De satsar på ett fåtal artister med ambition att få dessa att slå stort. Behovet av dem minskar dock när artisten får möjlighet att finansiera sin musik på egen hand. På den svenska topplistan på Spotify är 40% av artister numera utanför major-bolagen, en trend som man även ser globalt, säger Anna Söderholm, Investment Manager på Almi Invest.

Corite grundades av serieentreprenörerna Mattias Tengblad och Emil Angervall. De har grundat parfymtjänsten Sniph och solpanelbolaget Bright Sunday, men har även lång erfarenhet från media-, musik- och artistbranschen, bl.a. från MTG och Universal Music. Bland bolagets delägare finns bland annat även Spotifyveteranen Sofie Grant, artisten Danny Saucedo och hans bror Leo Saucedo, toppchef på poddplattformen Acast samt Tagehus där Johan Frenckner med lång erfarenhet från corporate finance är investeringsansvarig.

- Vi vill göra det möjligt för fans att delta i sina favoritartisters karriärer och vara med och fira deras framgångar. Tack vare investeringen kan vi nu påbörja utrullningen av tjänsten i Europa, säger Mattias Tengblad, vd och medgrundare på Corite.

För ytterligare information kontakta

Anna Söderholm, Investment Manager Almi Invest, tel 070-985 24 84, mail anna.soderholm@almiinvest.se

Mattias Tengblad, vd och medgrundare Corite, tel 076-226 49 89, mail  mattias@corite.com

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen och delfinansierat av EUs strukturfonder.