2016-05-04 09:10Pressmeddelande

Almi Invest investerar 2 miljoner i Nordic Health Innovations

null

Almi Invest investerar i Nordic Health Innovations, som utvecklar ett ”virtuellt hälsorum” tillsammans med Microsoft och Sigma, där patienten kan bli undersökt och ta prover fast läkare och sköterskor befinner sig på annan ort. Kapitalet ska användas till att anställa personal och att vidareutveckla tjänsten.

Nordic Health Innovations är ett nystartat bolag med säte i Storuman. Grundarna, bröderna Jonas och Peter Berggren har utvecklat ett vårdkoncept som fungerar såväl i glesbygd som i storstad. Patienten slipper resor och får istället tillgång till vård i sin närmiljö i ett virtuellt hälsorum.

Detta är ett skräddarsytt rum innehållande olika typer av medicinsk utrustning, där patienten exempelvis kan mäta blodtryck, ta blodprov eller blodsocker- och waranprover. En sköterska kan vara med vid besöket men vårdrummet kan också vara helt obemannat. Apparaterna är sammanlänkade med distriktsläkare och sjukvårdens journalsystem via moln- och Internet of Things-teknologi. Läkare och annan vårdpersonal kan vid behov kopplas upp via videolänk.

  • Vi ser stor potential för detta, säger Mattias Eriksson, Investment Manager på Almi Invest. Distanssjukvård är en viktig del av framtidens hälso- och sjukvård. Det blir billigare för vård-givaren, samtidigt som patienten får tillgång till likvärdig hälso- och sjukvård oavsett var man bor.

Nordic Health Innovations utvecklar hälsorummet tillsammans med Sigma och Microsoft. Det bygger på avancerad teknik som knyter ihop alla mätsystemen och för över informationen till vårdgivaren via en molnlösning på ett säkert sätt.

  • Vi är väldigt glada över att ha fått Almi Invest som investerare, säger Nordic Health Innovations vd och ena grundare Jonas Berggren. Nu kan vi ta nästa steg i vår utveckling och färdigställa en tjänst som vi kan sälja i större skala.

Idag finns det virtuella hälsorummet installerat på några platser, bland annat i Slussfors i Västerbotten och i Gällö i Jämtland. Planen är att installera totalt 20 rum i de fyra nordligaste länen inom tre år. NHI har dessutom initierat fler internationella samarbeten som öppnar dörrarna till en stor global marknad.

De samhälleliga vinsterna med distansoberoende teknik och virtuella hälsorum är många, eftersom de största budgetposterna för de flesta svenska landsting är resor och hyrläkare.

  • Om en av fem svenskar valde att göra hälften av sina läkarbesök i primärvården virtuellt, skulle detta medföra en årlig besparing på upp till 1,2 miljarder kronor, säger NHI:s andra grundare Peter Berggren som själv arbetar som allmänläkare i Storuman.

NHI:s virtuella hälsorum har många potentiella användningsområden. Det kan till exempel vara virtuella hälsorum anpassade för storstadsmänniskor, som vill testa sitt blodtryck i snabbköpet eller resenären som behöver konsultera sjukvård på flygplatsen.

För ytterligare information kontakta:

Jonas Berggren, vd Nordic Health Innovation, tel 0703 08 99 77, mailjonas.berggren@nhiab.com

Mattias Eriksson, Investment Manager Almi Invest, tel 070-539 39 98, mail mattias.o.eriksson@almiinvest.se
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala Riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.