2016-10-18 11:24Pressmeddelande

Almi Invest har investerat i Coloreels magiska tråd

null

Almi Invest har investerat i Coloreel, som har utvecklat en teknik som kan revolutionera textilbranschen. Nu lanseras bolagets första produkt Embroline som byter färg på tråden i en brodyrmaskin under pågående brodyr. På så sätt behövs bara en trådrulle i taget, vilket innebär en enorm effektivisering av hela produktionsprocessen. Bolaget har under sju år av strikt konfidentiell forskning och utveckling tagit in totalt ca 60 miljoner kronor. Almi Invest är idag fjärde största aktieägare i bolaget.

Jönköpingsföretaget Coloreels grundteknik kan användas till i stort sett alla typer av textila trådar, men bolagets första produkt vänder sig till brodyrbranschen i form av trådinfärgningsenheten Embroline, som löpande färgar en brodyrtråd till valfri färg under pågående brodyr. Det är bara att ladda in vilket motiv som ska broderas, välja vilka färger och vilka färgeffekter man vill ha, sedan byter Embroline färg på tråden under pågående broderi. Detta möjliggör helt nya typer av unika brodyrdesigns.

Hanteringen och driften av dagens brodyrmaskiner är krånglig och tidskrävande. Marknadens efterfrågan på brodyr med högst varierande färger gör att stora trådlager krävs och mycket tid går åt till inköp och hanteringen av trådar. Den ständiga omträdningen av brodyrmaskinerna mellan olika beställningar innebär betydande ställtider.

Med Coloreels trådinfärgningsteknik behöver brodyrtillverkarna bara köpa in och lagerföra ett fåtal vita Embolinetrådrullar och bläckpatroner.

- På detta sätt slipper de också byta och trä om mellan hundratals rullar i olika färger som sker idag. Coloreels teknik är unik och vi tror att den kan komma att revolutionera stora delar av textilbranschen, säger Tarja zu dem Berge, investment manager på Almi Invest.

Coloreel har arbetat med utvecklingen av tekniken bakom Embroline i hemlighet i sju års tid och riktar sig nu mot marknaden för industriella brodyrmaskiner. Planen är att lansera och börja sälja Embroline och dess infärgningsmjukvara med mera under nästa år.

Coloreel har redan haft samarbete med modebolag som STAND och Filippa K och blir nu uppvaktade av några av de mest välkända modehusen i världen.

Almi Invest var en av de första investerarna i bolaget och investerade i flera omgångar mellan 2011 och 2013.


För ytterligare information kontakta:

Tarja zu dem Berge, fund manager Almi Invest, tel 070 9185896, mail tarja.berge@almiinvest.se
Joakim Staberg, innovatör och grundare av Coloreel, tel 0708 502 502, joakim.staberg@coloreel.com
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076 880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest (www.almiinvest.se) är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.