2019-12-19 10:08Pressmeddelande

Almi Invest investerar i IoT-bolaget CargoBeacon´s realtidsspårning

CargoBeacon

Almi Invest investerar i Hälsingebolaget CargoBeacon som gör produktions- och leveranskedjan mer hållbar genom mjukvara och enheter som spårar och övervakar material och gods i realtid. I emissionen på totalt 1,8 miljoner kronor deltar även ett flertal privata investerare. 

- CargoBeacons lösning hjälper tillverkande företag som skeppar varor att få kontroll på godset och minska sina kostnader. På global skala är idag hela 30% av den totala godsvolymen skadad, försenad eller förlorad. Såväl retail som tillverkningsindustrin har en enorm potential till förbättring genom digitalisering av varuförsörjningsflöden med CargoBeacons smarta lösning, säger Marie Andersson, Investment Manager på Almi Invest.

Världsmarknaden för IoT inom logistik är under stark tillväxt och spås uppgå till 570 miljarder dollar år 2022, enligt rapporten Internet of Things in logistics framtagen av DHL och Cisco.

CargoBeacon har tecknat ett samarbetsavtal med Combient, ett samarbetsprojekt mellan några av Sveriges största industriföretag som bland annat servar den digitala transformationen. De flesta av bolagen är kopplade till Wallenberg-sfären, exempelvis Atlas Copco, Ericsson och Electrolux.

CargoBeacon erbjuder en serie underhållsfria BLE (Bluetooth Low Energy) beacons, även kallade taggar, från små klistermärken till enheter med upp till 10 års batteritid. Enheterna spårar och övervakar gods och lastbärare i realtid och går att fästa på allt ifrån material i arbete till containrar, pallar och paket.

Användarna kan följa sitt gods inte bara under transport, utan nu också inomhus på fabriksgolvet där taggar spåras med hög noggrannhet. Att förstå värdeflöden inuti fabriken är viktigt för producenten och innebär också möjligheter till den integrerade försörjningskedjan där produktions- och logistikapparaterna i ett företag växer ihop. För slutkund kan det t.ex. innebära att denne inte bara får veta att godset blivit skickat – utan också när produktion påbörjats, när gods lämnar produktionsytan till lager och att i realtid kunna följa varan längs hela leveranskedjan.

- Tack vare investeringen kan vi expandera så att fler företag kan effektivisera sina verksamheter genom att förstå var svinn uppstår. Genom vår IoT-lösning kan de fokusera på förbättringar istället för tidskrävande spekulationer, säger Olov Hisved, vd CargoBeacon.  

 

För ytterligare information kontakta

Olov Hisved, vd CargoBeacon, tel 070 270 98 09, mail olov.hisved@cargo-beacon.com

Marie Andersson, Investment Manager Almi Invest, tel 070 256 11 00, mail marie.andersson@almiinvest.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076 880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.