2016-01-13 07:27Pressmeddelande

Almi Invest säljer sitt innehav i SweTree Technologies

null

Almi Invest säljer sitt innehav i världsledande skogsbioteknikbolaget SweTree Technologies till Stora Enso, en av befintliga ägarna, samt till Wallenberg Foundations AB, som går in som ny ägare.

SweTree Technologies, som har sitt ursprung i forskning vid ett antal svenska universitet, arbetar bl.a. med att utveckla och förbättra träds egenskaper med hjälp av genteknik. Syftet kan vara att få träden att växa snabbare, bli härdigare och få bättre egenskaper för tillverkning av olika produkter såsom virke och papper samt även att ta fram helt nya material baserade på träfiber.

Almi Invest, som ägde ca 15 procent av bolaget, var en av de första institutionella investerarna och har varit delägare i SweTree sedan starten 1999. Genom aktieförsäljningen frigörs kapital som Almi Invest nu kan investera i nya potentiella svenska tillväxtbolag.

  • Vi ser det som mycket positivt för SweTree’s fortsatta utveckling att två långsiktiga och ansvarsfulla aktörer som Stora Enso och Wallenberg Foundations AB köper vårt innehav i bolaget, säger Mattias Eriksson, Investment Manager på Almi Invest.

Umeåbaserade SweTree är världsledande inom skogsbioteknik. Den främsta anledningen till detta är det 40-tal seniora forskare inom växt/skogsbioteknik som via sitt gemensamma bolag Woodheads är delägare i SweTree. De för in sina forskningsresultat i bolaget och gör det möjligt för SweTree att ligga i fronten när det gäller att snabbt omvandla ny kunskap till innovativa industriella tillämpningar. Förutom Stora Enso så finns andra svenska skogsbolag såsom Holmen, Bergvik och Sveaskog också med på ägarlistan.

  • SweTree Technologies har de senaste åren haft en mycket positiv utveckling vilket affären bekräftar, säger Carl-Gustav Löf, VD SweTree Technologies.

För ytterligare information kontakta:

Mattias Eriksson, Investment Manager Almi Invest, tel +46 (0)70 539 39 98, mattias.o.eriksson@almi.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 (0)76-880 88 10, maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala fondbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.