2015-04-24 17:59Pressmeddelande

Almi Invest gör exit ur miljardföretaget Tobii

null

Miljardföretaget Tobii Technology noterades idag på Nasdaq och blev en riktig börsraket med en värdering på närmare 3 miljarder. I samband med detta säljer Almi Invest sina ägarandelar i företaget med en avkastning på 54 gånger investerat kapital. Tobii Technology är marknadsledande med sin patenterade eyetracking-teknologi. Tekniken möjliggör kommunikation för tusentals människor med särskilda behov men används också på 49 av världens 50 mest ansedda universitet i forskningssyfte.

Tobii Technology grundades 2001 och är nu världsledande inom eyetracking. Tobiis teknik förändrar hur människor interagerar med datorer, spel eller bilar. Koncernen har cirka 570 anställda och har uppvisat snabb årlig tillväxt sedan grundandet 2001.

Genom ett av sina dotterbolag ASI var Almi Invest med på ett tidigt stadium som en av de första investerarna i Tobii.

- Vi investerade tidigt i Tobii tillsammans med affärsänglar 2003 och såg en innovativ teknik med stora framtida tillämpningsmöjligheter. Vi blev imponerade av det samspelta entreprenörsteamet med John, Henrik och Mårten som var dedikerade, målmedvetna och samspelade och visste redan då precis vad de gjorde och ville göra. De 2-3 första systemen var då sålda och omsättningen dubblerades kommande år, säger Håkan Bonander, fd. ASI och nu Finansieringschef på Almi Företagspartner Stockholm Sörmland

Under de senaste 13 åren har grundarna av Tobii Technology, Henrik Eskilsson, John Elvesjö och Mårten Skogö tillsammans med Tobii-organisationen byggt ett bolag med två lönsamma affärsområden med specialutvecklade datorer som styrs med ögonrörelser eller pekskärm för människor med särskilda behov t ex CP, ALS eller andra medicinska skäl. Det andra området är utrustning och tjänster för företag och forskningsorganisationer inom områdena psykologi, neurologi, oftalmologi och sport.

En bra affär för Almi Invest

-Vi är så glada för Tobiis framgångar. Investeringen i Tobii gav oss en total avkastning på 54 gånger insatt kapital vilket är den bästa säljmultipeln någonsin för oss. Vår uppgift som Sveriges mest aktiva investerare är att gå in i tidiga faser där riskerna är höga. Det är bra för Sverige att vi får fler och fler succébolag och där tidiga investeringar ger så konkreta resultat 12 år senare. Detta kan bidra till att öka investeringsviljan i tidiga faser, säger Mikael Karlsson, vd Almi Invest.

Över 2000 företag

Bland de mer än 2000 företag som använder Tobiis teknik finns bland annat flera stora företag som Procter & Gamble, Microsoft, Alibaba, Ipsos och Gfk (Gesellschaft für Konsumforschung, Tysklands största marknadsundersökningsinstitut). De använder Tobiis lösningar för undersökningar om konsumentbeteende, användarvänlighet, optimering av webbplatser och förpackningsdesign. Själva uppskattar Tobii att deras globala marknadsandel uppgår till nära 50 % inom detta affärsområde.

 

För ytterligare information kontakta:

Mikael Karlsson, vd Almi Invest, tel +46 70-916 46 10 mikael.karlsson@almi.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Håkan Bonander, finansieringschef Almi Företagspartner Stockholm Sörmland, tel 08-458 14 26  hakan.bonander@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.

.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.