2022-04-01 06:23Pressmeddelande

Portabla minilabbet Videm vann 2022 års Almi Pitch

Videm vinnare i Almi Pitch på Åre Business Forum Videm vinnare i Almi Pitch på Åre Business Forum

I hård konkurrens tog forskningsbaserade Videm hem pitchpriset på 100 000 kronor och vann både investerarnas och publikens hjärta och hjärna. Bolaget har utvecklat ett patientnära diagnostikverktyg för snabb och superkänslig diagnostik av infektionssjukdomar.

 

Genom ett litet portabelt diagnostikverktyg ges snabb och superkänsliga provsvar under en timme på vårdcentralen eller i hemmet, till skillnad från flera dagar som det är idag. Verktyget är applicerbart för alla patogener och möjliggör dessutom multiplex testning.

 

- Jag är så glad för vinsten, idag vann hälsan! Hotet med antibiotikaresistens och globala pandemier är större än någonsin samtidigt som dagens diagnostik av infektioner med snabbtester är opålitliga. Vår målsättning är att revolutionera testindustrin och på sikt rulla ut detta globalt, säger Maria Barklund, medgrundare på Videm

 

Tekniken har utvecklats genom ett forskningssamarbete mellan Chalmers, Uppsala Universitet, RISE, KI och SciLifeLab. Tillsammans med affärsutvecklare söker bolaget kontakt med potentiella samarbetspartners och investerare för vidare produktutveckling och validering, med målet att effektivisera vårdflödet och förebygga smittspridning.

 

Ett 100-tal bolag från hela landet hade nominerat sig till årets omgång av Almi Pitch på Åre Business Forum. Tio stycken bolag kvalade in till tävlingen och fick pitcha sin affärsidé inför en erfaren investerarpanel på Copperhill i Åre. Uppgifterna för investerarpanelen var dels att ge värdefull återkoppling på bolagens pitchar och dels att bedöma affärsidéns potential.

 

  • Jag fick bra feedback kring affärsmodell och go to market från den erfarna investerarpanelen. Mitt mål var att få investerarna intresserade till vår kommande investeringsrunda och nästa steg är produktutveckling, pilotstudier och rekrytera embedded systems engineer, fortsätter Maria Barklund

I det första tävlingsmomentet fick företagen genomföra en femminuters pitch inför investerarpanelen. Därefter fick de tävlande genomföra en koncentrerad pitch på två minuter inför publik på Copperhill i Åre. Den slutliga vinnaren röstades fram av publiken.

Läs mer om Videm här: VIDEM – Improving detection of infections

 

Tre kvinnliga grundare tog sig vidare till final med bolagen OmMej, Plantvation och Videm.

OmMej har utvecklat en app för att förebygga barns mentala ohälsa. Läs mer här: www.ommej.se

 

Plantvation revolutionerar produktion av skogsplantor. www.plantvation.com

 

För ytterligare information kontakta:
Maria Barklund, medgrundare Videm, maria@videm.se

Maria Kessling, marknads- och kommunikationschef på Almi Invest, +46 768808810, maria.kessling@almiinvest.se

Eva Högdahl, VD, Almi Företagspartner Mitt, tel +46 70-576 77 22, eva.hogdahl@almi.se

 

 


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3,5 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 660 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen och delfinansierat av EUs strukturfonder.