2017-01-25 08:45Pressmeddelande

Almi Invest investerar i CBots seende robot

null

Almi Invest investerar 2,2 miljoner kronor i CBot, som utvecklar en plattform för mobila seende robotar. I emissionen på totalt 3,2 miljoner kronor deltar också Linköpings Universitets Holdingbolag samt privata investerare. Samtidigt har bolaget fått ett lån på 2,6 miljoner kronor från Almi Företagspartner. Pengarna ska gå till lanseringen av bolagets första produkt – en plattsättande robot för stora golv.

Linköpingsbolaget CBot utvecklar en plattform för artificiellt seende och intelligens,som gör det möjligt att ta fram olika typer av stationära eller mobila robotar somser och förstår sin omgivning. Detta är speciellt lämpligt för branscher där man plockar eller monterar föremål, t ex bygg, e-handel eller logistik.

Den första produkten, som har utvecklats i nära samarbete med blivande kunder, är en robot som lägger golvplattor på stora ytor, till exempel på stormarknader, gallerior och flygplatser. Detta arbete sköts idag manuellt, vilket är ett slitsamt och tidsödande arbete.

CBots fyra grundare, med mångårig erfarenhet av artificiellt seende vid Linköpings universitet, har utvecklat den avancerade mjukvara som styr roboten. Med hjälp av sensorer och smarta algoritmer ersätter roboten stora delar av det manuella arbete som görs inom byggbranschen idag. Roboten ”ser” och förstår sin omgivning och kan därför med hög precision placera ut plattor på en golvyta.

- CBot är först i världen med att erbjuda en lösning som ersätter detta tunga och repetitiva manuella arbete, säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi Invest. Med deras unika robot automatiseras en del av jobbet samtidigt som kvaliteten blir bättre. Detta kan bli startskottet för ett paradigmskifte i byggsektorn.

CBot kommer nu att vidareutveckla dagens fungerande prototyp till en färdig produkt, som enligt plan ska börja säljas hösten 2017.

- Vi är övertygade om att byggbranschen är redo att förändras. Vår banbrytande robot kommer att spela en viktig roll i denna förändring och öppna upp för ytterligare produkter och affärsmöjligheter, säger Fredrik Viksten, grundare och VD på CBot.


För ytterligare information kontakta:
Fredrik Viksten, vd CBot, 070-831 01 23, fredrik.viksten@cbot.se
Pär Carlshamre, Investment Manager Almi Invest, 070-479 00 88, par.carlshamre@almiinvest.se
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, 076-880 88 10, maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest (www.almiinvest.se) är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.