2016-09-20 11:00Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Zeroparallax unika VR-teknik

null

Almi Invest investerar i nystartade Årebolaget Zeroparallax, som utvecklar en helt ny kameralins för virtual reality (VR). I emissionen på totalt drygt två miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska användas till att ta fram en prototyp av produkten.

Zeroparallax har tagit fram en lösning på ett problem som hela VR-branschen brottas med. En VR-film med dagens teknik består av bilder från många olika kameralinser, där varje lins fångar en liten del av den 360-graders vy som eftersträvas. Då går det inte att undvika att det blir små skarvar, så kallad parallax, mellan varje film. Detta påverkar kvaliteten på filmen och därför måste VR-producenterna lägga stora resurser på att ”sy ihop” bilderna, så att filmen blir utan skarvar.

Med Zeroparallax nya patenterade kameralins får man fram en högupplöst, helt ”skarvfri” 360-graders film som går att visa direkt.

- Bolaget har förutsättningar att på ett betydelsefullt sätt bidra till hela VR-branschens utveckling, säger Mats Håkansson, Investment Manager på Almi Invest. Kraven på videokvalitet är högre än vad dagens teknik kan erbjuda. Här kan Zeroparallax unika teknik göra stor skillnad.

Bolagets teknik har redan mötts av stort intresse från flera stora spelare i den växande VR-branschen, trots att det ännu inte finns någon färdig produkt att visa upp.

- Vi vill att det ska gå snabbt och enkelt att ta fram VR-filmer av hög kvalitet och vi är övertygande om att vår teknik snart finns i varje VR-kamera, säger Vygantas Kirejevas, vd och grundare på Zeroparallax. Investeringen från Almi Invest och våra privatinvesterare är ett viktigt steg på vår väg mot marknaden.

Bolagets första linsprototyp blir färdig i slutet av året. Tekniken kommer sedan att licensieras bland annat till stora kameratillverkare. Det finns flera tänkbara användningsområden för tekniken. Förutom för ren underhållning, som VR-filmer och -spel, kan den också användas för industriellt bruk.


För ytterligare information kontakta:
Vygantas Kirejevas, vd och grundare Zeroparallax, tel 0702 83 93 06, mail vygantas@zeroparallax.se
Mats Håkansson, Investment Manager Almi Invest, tel 0733-67 60 15, mail mats.hakansson@almiinvest.se
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest (www.almiinvest.se) är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.