2017-05-03 07:13Pressmeddelande

Almi Invest investerar i medtech-bolaget B!BB Instruments

null

Almi Invest investerar knappt en miljon kronor i B!BB Instruments, ett bolag i Lund som utvecklar ett instrument som gör det möjligt att snabbt och enkelt ta prover på misstänkta cancertumörer. I emissionen på totalt 4,6 miljoner kronor deltar också Swedish Growth Fund, Christer Fåhraeus via Fårö Capital samt ett antal privata och institutionella investerare. Pengarna ska gå till lansering av bolagets första produkt på den nordiska marknaden.

B!BB utvecklar EndoDrill, ett instrument som underlättar diagnos av cancertumörer genom att borra sig in i vävnaden. Därmed blir det möjligt att nå djupt liggande tumörer. Detta skiljer sig från dagens metoder som har svårt att fånga djupt liggande vävnad.

Den första versionen av EndoDrill används för att ta prover i magsäcken, där tumörerna är svåra att diagnosticera med dagens metoder. Idag måste man ta upprepade prover eller avvakta tills tumören vuxit i storlek, vilket innebär onödigt lidande för patienten. Ofta krävs operation för att kunna ställa en slutgiltig diagnos. Med EndoDrill kan man enkelt ställa en tidig och säker diagnos, vilket gör att patienten kan få rätt behandling snabbare.

  • EndoDrill har potential att bli en ny standardmetod för provtagning i djupt liggande tumörer, säger Per Antonsson, Investment Manager på Almi Invest. Detta skulle spara stora pengar för vården då man kan minska antalet prov och undvika onödiga operationer.

B!BB har redan order på EndoDrill från flera sjukhus i Sverige och leveranser av sterila engångsinstrument planeras under 2017. Bolaget utsågs 2016 till Årets Superstartup av Almi Invest i samarbete med Veckans Affärer.

https://www.va.se/nyheter/2016/05/10/arets-superentreprenor/

  • Finansieringen möjliggör lanseringen av EndoDrill samt fortsatt utveckling av övriga närbesläktade biopsiinstrument för stora indikationer, såsom cancer i lunga, tarmar, prostata och bröst. Vår vision är att förbättra diagnostiken för många av de vanligaste cancerformerna och vi ser en betydande marknadspotential i detta, säger Fredrik Lindblad, vd B!BB Instruments.

För ytterligare information kontakta:

Per Antonsson, Investment Manager Almi Invest, tel 070 872 87 17, mail per.antonsson@almiinvest.se
Fredrik Lindblad, vd B!BB, tel 0708-999 486, mail fredrik.lindblad@bibbinstruments.com
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar ca 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.