2018-09-25 09:38Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Xenergics strömsnåla datorminne

null

Almi Invest investerar två miljoner kronor i Xenergic, som utvecklar en revolutionerande teknologi som minskar strömförbrukningen i datorminnen med upp till 90 procent. I emissionen på totalt åtta miljoner kronor deltar också privata investerare, bland andra Johan Qviberg genom Quinary Investment, samt de befintliga ägarna LU Holding och Anders Berglund. Pengarna ska användas till produktutveckling och att initiera kommersiella samarbeten.

Det finns en ständigt växande efterfrågan på snabbare processorer och mer energieffektiv hantering i takt med att antalet batteridrivna IoT-produkter och mobiltelefoner ökar. Här är minneslagringen en central faktor och Xenergics teknologi löser ett tydligt behov på marknaden. Den minskar strömförbrukningen hos minnet i elektroniska kretsar med upp till 90 procent.

Detta gör att bolagets teknologi väckt stort intresse bland större industriella aktörer.

– Xenergics unika teknologi har stor marknadspotential då den svarar på ett tydligt behov. Vi tror att bolaget, med sitt starka team och affärsdriv, har alla möjligheter att nå stort genomslag på marknaden, säger Marcus Skärbäck, Investment Manager på Almi Invest.

Xenergic är en avknoppning från Lunds universitet. Dess patentsökta teknologi handlar om en ny arkitektur för så kallat SRAM, en sorts datorminne som bland annat används som cache-minne för att temporärt lagra data
och snabba upp beräkningarna i högpresterande mikroprocessorer.

– Vi har lyckats kombinera den extremt låga energiförbrukningen med bibehållen prestanda hos minnet samtidigt som vi lyckas få ner tillverkningskostnaderna. Något liknande finns inte på marknaden i dag, säger Babak Mohammadi, grundare och vd för Xenergic. Med kapitalet och kompetensen från våra nya investerare kan vi nu ta nästa steg i vår utveckling.


För ytterligare information kontakta

Marcus Skärbäck, Investment Manager Almi Invest, tel 070-914 51 59, mail marcus.skarback@almiinvest.se Anders Berglund, ordförande Xenergic, tel 0704-185325, mail anders.berglund@xenergic.com
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.