2018-12-07 14:59Pressmeddelande

Svenska startups hetast på Slush

Slush, norra Europas största startup-, investerar- och techevent lockade i år över 3100 startups, 1800 investerare och 20 000 besökare från 130 länder. För fjärde året i rad arrangerades Swedish Hotspot där 29 heta startups från Sverige valdes ut för speeddating aktiviteter med internationella investerare och globala bolag för att snabba på sin internationella tillväxt.

Det var en stark svensk närvaro på SLUSH i år. På scenen har vi iZettle-grundaren Jacob de Geer som berättar om framtiden för Fintech. iZettle såldes till Paypal för 19,2 miljarder kronor tidigare i år och är den av de största uppköpsaffärerna i Europa. Även Skype-grundaren Niklas Zenström från riskkapitalbolaget Atomico var en keynote speaker. Han släppte rapporten ”The state of European Tech” och poängterade vikten av att aktivt arbeta med inkludering och mångfald inom tech- och riskkapitalbranschen.

Swedish Hotspot samlar den svenska startup närvaron på SLUSH genom riktade aktiviteter på plats för att stötta startups att växa globalt. Bakom satsningen 2018 står Business Sweden, Almi Invest, Tillväxtverket och Energimyndigheten i samarbete med Sveriges Ambassad i Helsingfors.

Swedish Hotspot arrangerade en investerarlunch där 29 lovande startups, utvalda från ca 100 sökande, i speedatingformat fick pitcha för ett 70-tal namnkunniga internationella investerare såsom Inbox Capital, LG Corporate Venture, Korean Investment Fund, Siemens Next47, Cisco Corporate Ventures, Samsung Catalyst Fund, Northzone, Creandum, EQT Ventures och Kinnevik, med flera.

Swedish Hotspot-bolagen representerade vitt spridda områden inom allt från programmerad annonsering och personaliserat ljud, till miljövänliga material för att ta fram världens första billiga miljövänliga solcell samt kiselalger för att effektivisera solceller eller blockera ljus för bättre hudvårdsprodukter.

Här är listan på de heta utvalda bolagen i Swedish Hotspot på Slush 2018:

Adlede (tidigare Smart Video), ArkimeraAudiodo, Ngager (Awesome Group), BuildflowCloudbackendCreditiveEinrideEpishineFlowplayerGimitheappHandiscoverHoofstepiGrantJust FootballLoopMimblyNewsvoicePreciselyProject CosimoQuixelSendifySensativeSpintrSwedish Algae Factory, TipsterVisiba CareXios3Yaytrade

  • Det är en känd utmaning för startups att själva lyckas få till många möten med tunga internationella investerare. Styrkan med den uppskattade investerarlunchen på Slush är att vi samlar mer än dubbelt så många internationella investerare som startups. Det förhållandet är unikt och ger startup-bolagen framtida möjligheter till investeringar för att kunna skala sina bolag globalt, säger Maria Kessling, Marknads- och Kommunikationschef på riskkapitalbolaget Almi Invest
  • Slush är ett makalöst event, fullt jämförbart med de stora tech-eventen i Kalifornien. Vi träffar lika många investerare från östkusten här som vi gör på västkusten i USA. Och i allt detta har Swedish Hotspot med Almi Invest stått ut som en av de mest intressanta arenorna. Den nästan helt jämna könsbalansen – extremt ovanlig på sådana här tillställningar – är ett extra plus.” säger Robert Falck, VD och grundare, Einride, ett av bolagen utvalda till årets Swedish Hotspot.

Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone och en av toppinvesterarna i Europa på årets Forbes Midas List, intervjuades på Swedish Hotspots investerarlunch. Pär-Jörgen beskrev vikten av att inte slappna av trots de stora framgångarna Sverige och Norden haft under de senaste åren. Den globala konkurrensen är stenhård och städer som Lissabon har nu 2 unicorns. Det hade ingen trott för bara ett par år sedan. Som tidig investerare i iZettle så berättade han även om hur iZettle kunnat bli så framgångsrikt.

  • Det svåraste som iZettle lyckats med är att designa och sätta en globalt konkurrenskraftig marknadsstrategi, men det har inte varit en enkel resa, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone

Förutom Investerarlunchen hade Swedish Hotspot i år ett aktivt program i den svenska montern där innovationsledare från IBM, Vattenfall, Google med flera, tillsammans med näringsminister Mikael Damberg diskuterade framtiden för områden som AI, Cleantech och global skalning. På den svenska ambassadmiddagen fick Swedish Hotspots startups träffa potentiella kunder och partners från det finska globala näringslivet.

  • Slush är det viktigaste mötet i Norden för startups, scaleups och innovationsmiljöerna i Sverige. Kopplat till vårt uppdrag att stödja innovativa företag i tidiga faser, s.k. Born Globals, har vi år fokuserat på att skapa synergier mellan export- och investeringsfrämjandet. Samarbetet inom Team Sweden är oerhört viktigt för att Sverige ska bli ännu mer konkurrenskraftig på den globala marknaden” säger Jonas Almeling, Head of Innovation & Ecosystem och Projektledare för Going Global Initativet på Business Sweden

För mer information kontakta:

Maria Kessling, Marknads- och Kommunikationschef Almi Invest, +46 76 880 88 10, Maria.Kessling@almiinvest.se

Jonas Almeling, Head of Innovation & Ecosystem, Projektledare för Going Global på Business Sweden, +46 76 130 8 031 Jonas.Almeling@business-sweden.se

Arash Sangari, Project Manager Startup Sweden, Tillväxtverket , +46 76 341 06 63 arash.sangari@tillvaxtverket.se

Sasan Shaba, Affärsutvecklare, Energimyndigheten, 016-544 21 75 Sasan.Shaba@energimyndigheten.se


Om Almi Invest Press

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.