2014-05-20 08:49Pressmeddelande

Almi Invest satsar på en unik svensk fotprotes

null

Mer rörlighet och en bättre balans. Det gör den här revolutionerande protesfoten till världens mest rörliga och smidiga. Bakom produkten ligger Christoffer Lindhe 25 år. Han tvingades själv efter en tågolycka att amputera sina ben och en överarm.  

Almi Invests investering innebär att framgångarna fortsätter för Christoffer Lindhe och hans unga företag LindheXtend. Nyligen vann hans företag första pris för bästa pitchpresentation vid Åre Kapitalmarknadsdagar 2014.  Den nu beslutade investeringen i LindheXtend syftar till att få igång en produktion, stärka den egna försäljningsorganisationen och CE-märka produkten. Den första serietillverkade protesen ska lanseras på den nordiska marknaden i år.

– Vi tror mycket på både produkten och företaget och vi ska vara ett aktivt stöd till dess att företaget kan stå på egna ben, säger Robert Hellman som är Investment Manager på Almi Invest.

Bättre balans
Marknaden för proteser växer allt mer på grund av allt fler amputationer till följd av diabetes och krigsskador. Idag beräknas det finnas 3,5 miljoner personer med benamputationer i Europa och USA. Av dessa använder ca 75 % någon typ av protesfötter. Ett stort problem är att de flesta av dagens proteser ger en dålig balans i synnerhet utomhus där marken är ojämn. Orsaken är fotprotesernas brist på rörlighet, främst i sidled. På ojämna underlag kan användaren därför uppleva instabilitet och riskera att falla omkull. De flesta fotproteser som säljs idag har begränsad rörlighet i sidled, i synnerhet jämfört med en mänsklig fotled. Men detta problem har LindheXtend löst med sin patensökta fotprotes. Deras protesfot har nämligen samma rörlighet i sidled som en mänsklig fot. På ojämna underlag anpassar sig protesen efter markens lutning vilket gör den till världens mest rörliga och smidiga fotprotes.  

Unik konstruktion
Den nya protesen bygger på en unik, patenterad kolfiberkonstruktion som känner av användarens kroppsvikt och därmed anpassar sig efter underlaget likt en mänsklig fot. Detta medför att användaren kan stå och gå stabilt över ojämnheter i underlaget. Protesfoten kan användas av såväl underbens- som överbensamputerade. Dessutom är den identisk för höger och vänsterben. Protesen erbjuds i 4 varianter beroende på kroppsvikt och aktivitetsgrad. Tekniken bygger på så kallad “bladfjäder princip” i syfte att efterlikna den mänskliga fotens rörelser i XYZ-led.

– Det är naturligtvis oerhört roligt att Almi Invest nu gör denna investering. Det är ett kvitto på att de tror på vårt företag och våra produkter, säger Christoffer Lindhe, vd och grundare av LindheXtend.

För ytterligare information kontakta:
Christoffer Lindhe, VD LindheXtend; +46 73-581 67 98; christoffer@christofferlindhe.se
Robert Hellman, Investment Manager Almi Invest; + 46 70-263 80 66; robert.hellman@almi.se
Maria Kessling, Kommunikationschef Almi Invest;  +46 76-880 88 10; maria.kessling@almi.se

Om Almi Invest
Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.