2015-07-07 07:14Pressmeddelande

Almi Invest reser 176 miljoner till ny regional riskkapitalfond

null

Almi Invest reser ny regional fond II för investeringar i tidiga tillväxtföretag i Västra Götaland och Halland. Finansiärer till fonden är Almi Företagspartner, EU:s strukturfond samt regionen. Pengarna ska investeras i ca 50 nya företag med sikte på att skapa 200 nya arbetstillfällen. Den nya fonden kommer att påbörja sin verksamhet redan i oktober.

Almi Invest finns i hela landet och består av 8 regionala fonder på 13 kontor. Sedan 2009 har Almi Invest investerat ca 1,2 miljarder i tidiga tillväxtföretag. Nu reses nästa generations fonder till ett värde av 1,3 miljarder. Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag med ca 70 nyinvesteringar/år över hela landet.

”Brist på riskkapital är ett känt hinder för företag att kunna växa. Vår roll är att investera i tidiga skeden och öka tillgången på riskkapital i hela Sverige. Den nya fonden betyder att regionen har stärkt tillgången på riskkapital för tidiga tillväxtbolag de kommande 6 åren”, säger Joakim Winggren, som är Fund Manager för Almi Invest Västsverige.

Målet är nyinvesteringar i 50 tidiga tillväxtföretag år 2015 - 2021

I regionen Västra Götaland och Halland finns idag runt 3.800 företag mellan två och sex år och som omsätter minst 2 mkr. Hälften vill växa men bara drygt var tionde klarar att fördubbla sin omsättning på tre år. Målet är 50 nyinvesteringar i tidiga tillväxtföretag under åren 2015 – 2021.

”Vi letar efter team som har förmåga att bygga innovativa tillväxtföretag. Bolaget kan stå inför marknadsintroduktion eller har introducerat sina produkter/tjänster på marknaden och vill nå en snabbare tillväxt. Vi går in som en aktiv ägare, engagerar oss i styrelsen och har ett stort och växande medinvesterarnätverk. Av de bolag som vi har utvärderat i regionen så har vi hittills investerat i närmare 10 %, säger Joakim Winggren.

Almi Invest attraherar privata investerare till regionens företag 

Almi Invest Västsverige har tillsammans med medinvesterare investerat i ett 100-tal företag under de senaste tio åren varav ett 70-tal är aktiva i dagens portfölj.

”När vi är beredda att investera i ett företag har vi sett att intresset ökar från privata investerare att också investera. Hittills har vi växlat upp varje investerad krona i regionen med ytterligare 2 kronor från privata investerare”, säger Joakim Winggren.

Tre typexempel på företag som Almi Invest har satsat på i regionen

Ett företag är Zygomatic Animation Studios i Trollhättan somutvecklar 3D-animerade patientfilmer, som förklarar komplexa operationer på ett lättförståeligt sätt. Ett annat exempel är Halmstadsföretaget Lindhe Extend, som utvecklat en revolutionerande rörlig och smidig protesfot. Bakom produkten ligger 25-årige Christoffer Lindhe 25 år, som efter en tågolycka tvingades amputera sina ben och en överarm. Ett tredje exempel är Göteborgsföretaget I-Tech, som har tagit fram en biologiskt nedbrytbar biocid för bottenfärger på båtar och fartyg. Den ersätter tungmetaller som orsakar stora miljöproblem.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser i innovativa bolag med internationell marknadspotential. Vi finns över hela landet med 8 regionala fonder och 13 kontor. Portföljen består idag av 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.