2015-10-22 07:15Pressmeddelande

Almi Invest investerar i Adevotechs fordonssimulator

null

Almi Invest investerar i Adevotech, ett Östersundsbaserat företag som utvecklar en ny typ av fordonssimulator. Pengarna ska gå till vidareutveckling och marknadslansering av bolagets första produkt, en simulator för utbildning av lastbilsförare.

Med Adevotechs fordonssimulator får föraren en realistisk miljö att utbildas och träna i. Simulatorn består av en riktig fordonshytt placerad på en rörelseplattform, vilket gör att det är möjligt att öva manövrar som skulle var farliga att pröva i verkligheten, såsom bl.a. undanmanövrar vid halt väglag, körning vid dålig sikt, simulering av farliga situationer såsom framhjulspunktering, vilt på vägen etc. Bildprojicering sker i 180 grader runt simulatorn.

Det är lag på att alla yrkesförare ska genomgå en 35 timmars utbildning vart femte år för att få behålla sitt yrkekompetensbevis. Idag utbildas de flesta förare av tunga fordon på traditionellt sätt i klassrum och i riktiga fordon. Adevotech gör det enklare att utbilda sig, eftersom simulatorn är mobil. Den monteras helt enkelt på en trailer, som körs dit chauffören befinner sig. Systemet kompletteras också av ett virtuellt klassrum med interaktiva avatarer.

  • Att utbildningen kommer till chauffören gör den mer kostnadseffektiv än dagens kurser, eftersom förlusten av arbetstid och ställtiden för åkarens lastbilar blir mindre, säger Mattias Eriksson, investment manager på Almi Invest. Detta är också en miljö- och säkerhetsmässig fördel.

Det finns en stor mängd olika fordonssimulatorer på marknaden idag, men få i den nisch som Adevotech befinner sig i. De är antingen av enklare typ eller mycket avancerade och därmed mycket dyra. Adevotechs simulator är tekniskt mycket avancerad, men priset är betydligt lägre än för andra avancerade simulatorer.

  • Vi är mycket glada att ha fått in Almi Invest som investerare, säger Adevotechs vd Bertil Ernkvist. Nu kommer vi att kunna ta nästa steg i utvecklingen av vår simulator.

Adevotechs simulator går att användas i många olika applikationer. Idag ligger allt fokus på tunga fordon, men tanken är att bredda den bland annat mot så kallade blåljustillämpningar, det vill säga för utryckningsfordon som polisbilar, brandbilar och ambulanser.

För ytterligare information kontakta:

Bertil Ernkvist, vd Adevotech AB, + 46 73-846 60 06, bertil.ernkvist@adevotech.se

Mattias Eriksson, Investment Manager Almi Invest, +46 70-539 39 98, mattias.o.eriksson@almiinvest.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala fondbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi Invest Press

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.